Ремонт в банята самостоятелно след къртене

Монтиране на водопровод
След като направихте къртене на баня и cвършихте първа част от ремонт, можете да започнете с монтиране на водопровод.

Монтиране на водопровод в банята със собствени ръце

Къртене на баня в София
Къртене на баня
Водоснабдяването, което демонтирахме по време на къртене на баня, премина през стената. От конденза който се събираше по него почерня. За да предотвратим това да се случи отново, ще го скрием, където е възможно, в стените.

За да направите това, ще направим стробове в местата, където планираме да монтираме тръбата с къртач с дюза със шпатула. Дълбочината на щриха трябва да е малко по-голяма от диаметъра му, за да може да бъде напълно измазана.

Тази работа е доста прашна, затова ви препоръчваме да затворите празнините под вратата с някакъв материал.

На няколко места стробът трябва да се увеличи, за да може да се постави закрепването на тръбата към стената.

За монтажа на водопровода избрахме тръби от полипропилен. Това е модерен, надежден и издръжлив материал с дълъг експлоатационен живот.

За свързването им се използва специална машина за запояване с метални дюзи с различни диаметри.

Работи по следния начин: загряваме устройството, в същото време вкарваме тръбата и съединителя в дюзите, изчакваме да се стопят и ги свързваме заедно.

След няколко секунди, когато материалът се охлади, връзката е готова за употреба.

Преди да инсталираме водопровода в банята със собствените си ръце, внимателно измерваме всички размери, изчисляваме броя на необходимите съединители, ъгли, спирателни кранове и фитинги.

Ако връзката трябва да бъде разглобяема, използваме специални „американски" фитинги. С тяхна помощ може да се отдели част от системата, без да се разрушава.

Планираме монтиране на водомер в банята

водомер
Водомер
Точно пред гишето и след него използваме „американки", за да можем да го сменим при нужда. Ще предвидим монтирането на главен филтър за пречистване на водата. Запояваме спирателния сферичен кран, за да можете да изключите водата, преди да смените патрона.

След къртене в банята ще имаме 3 точки за вода - едната до мивката, другата - при банята, третата - при тоалетната. До две точки ще докараме тръби за захранване със студена и топла вода, до тоалетната - само студена.

След като фиксираме полипропилена в стробовете, завинтваме клапаните към фитингите и подаваме вода. Необходимо е да проверим системата за течове, преди да започнем шпакловка и облицовка.

В нашия случай всичко се оказа нормално, можете да започнете да шпакловате стените. Но преди това ще направим още малки светкавици, за да скрием електрическите проводници в тях.

Банята имаше изход, който беше твърде висок от пода. По време на ремонта ще удължим окабеляването и ще го спуснем по-ниско. Също така ще прекараме електричество до вентилационния прозорец и ще изведем проводника за свързване на окачения шкаф с осветителна лампа.

Това е. Втора част на ремонт на баня е готова. След това трябва да сложим плочки на стена, ама преди трябва да сложим мазилка на стена. Прочетете го тук.