Ремонт на баня. Мазилка на стени.

Мазилка на стени след къртене на баня
Преди да сложете нова мазилка на стени, първо трябьва да направите къртене на стара мазилка в баня.

Откъде започнаме шпакловането.

Шпакловането след къртене на баня
Шпакловането след къртене на баня
Първо ще шпакловаме прозореца между банята и кухнята. От страна на кухнята вече е изкъртено, ще направим същото и в банята.

За да направите това, отрежете алуминиевите профили по височината на отвора, фиксирайте ги върху рамката с помощта на самонарезни винтове.

Изрязваме парче гипсокартон, устойчив на влага, за да пасне на прозореца и го закрепваме към профила наравно със стената.

За да запазим мазилката по-здрава, залепваме фугите с тиксо.

Пригответе разтвора съгласно инструкциите, написани на опаковката със сухата смес. Поставете го върху широка шпатула и измажете прозореца.

За да се улесни поставянето на керамични плочки по стените, те трябва да бъдат изравнени. Ако неравностите са големи, можете да използвате гипсови маяци, като ги поставите вертикално на ниво.
Шпакловането
Шпакловането
След това покриваме всички стробове със смес, след което напълно измазваме всичко.

Ще съобразим и вентилационните прозорци с размера на декоративните решетки.

И след това като готова, започваме най-интересно - монтаж на плочки на стени. Можете да прочетете за това в нашата статия.

Видове шпакловки

В момента на пазара има няколко вида шпакловки:

  1. Масло-лепило. Това е най-евтиният вариант. Въпреки това, неговата ефективност е много висока - съставът ви позволява да увеличите хидроизолацията на помещенията и предотвратява отрицателното въздействие на влагата върху стените. Затова тази мазилка е идеално решение за кухни, бани, мазета, килери и др. Освен всичко друго, това е най-добрият вариант, ако имате дървени стени, измазани до мехури, защото мазилката помага за предотвратяване на гниене на облицовката и ръждясване на гвоздеите.
  2. Гипсов цимент. Цената му е по-висока от тази на предишната шпакловка, но е по-универсална и може да се използва за всички видове довършителни работи. Възможните варианти са няколко - за дневни е необходимо да се изберат материали с индекс LR, както и KR, а за помещения с висока влажност - с индекс VH. Това е подходящ вариант при шпакловка на стени под течни тапети.
  3. Водна дисперсия. Това е една от разновидностите на гипсова циментова замазка. Основната му характеристика е вискозна структура (обяснена от индустриалния метод на производство на състава), висока гладкост и здравина. Друго предимство е лекотата на използване на материала. Съставът се продава в пластмасови кофи и е готов за употреба веднага след покупката, тоест елиминира необходимостта да отделяте време за приготвяне на сместа. Така че е подходящ дори за начинаещ в строителната индустрия, тъй като нанасянето му върху стената е много лесно.
  4. Акрил. Тази замазка съчетава предимствата на всички горепосочени опции. Има много висока гладкост, което прави процеса на нанасяне на течни тапети изключително труден.

И така, откъде да започнете да шпакловате стените със собствените си ръце?

На първо място, трябва да почистите стените. Всички остатъци от стара мазилка, боя и тапети трябва да бъдат отстранени. Уверете се, че сте изсушили добре стаята (най-малко 24 часа) и проверете отново стените за неравности и вдлъбнатини.

Използвайте правило и фенерче - това ще ви позволи бързо да забележите всички недостатъци. Ако се открият значителни дефекти, елиминирайте издутините с ренде или остра шпатула за шпакловка, оградете вдлъбнатините в стената с молив.

Грунд

Следващата стъпка е грунд, препоръчваме Ceresit CT 16, Dufa Q815. Той ще осигури добра адхезия на шпакловката и повърхността на стената. Когато първият слой изсъхне, можете да нанесете основната шпакловка. Пълна инструкция за поставяне на течни тапети!

Имаме нужда от малка шпатула. Материалът се нанася отдолу нагоре с непрекъснати движения. Отстранете излишния материал или размажете отляво надясно. Уверете се, че слоят не е твърде дебел.

За да нанесете нов слой, по-добре е да използвате голяма шпатула. Материалът се нанася с припокриване от 5 см върху предишния слой. Не забравяйте да коригирате неравностите.

Когато цялата повърхност на стената е обработена, е необходимо да започнете обработката на ъглите. За да направите това, нанесете шпакловка от двете страни на ъгъла отдолу нагоре с малка маламашка, след което разнесете и изравнете слоя с ъглова маламашка. Оставете стените да изсъхнат поне 12 часа.

Шлайфане и финишна шпакловка

Следващият етап от работата включва шлайфане на стените с поплавък (извършваме работата с активни кръгови движения), което не е необходимо за течните тапети, тъй като грапавата повърхност улеснява нанасянето. След това нанасяме слой грунд и изчакваме да изсъхне напълно.

Последният етап е нанасянето на последния слой шпакловка. Принципът е същият като в началния етап, но правим слоя по-тънък от основния. Целта му е да скрие нередностите и дефектите, ако са останали. Когато стените изсъхнат, ги шлайфайте отново и фиксирайте резултата с дълбокопроникващ грунд.

Оказва се, че полагането на стените със собствените си ръце не е толкова труден процес. Следвайте инструкциите и ще успеете! Късмет!