Къртене на плочки в баня със собствените си ръце

Тази статия е за вас, ако искате да спестите от къртене на плочки в баня
Ако решите да направите ремонт в банята, тогава преди всичко трябва да премахнете старите плочки. Разбира се, преди това трябва да демонтирате всички водопроводни инсталации. Как да го направите правилно и безопасно сами - прочетете нашата статия. И сега нека да поговорим за къртене на старата плочка в баня.

Най-икономичният начин, който не изисква специални инструменти, е ръчният демонтаж на плочките. За това ще ви трябва:


чук;
длето;
шпатула,
отвертка;
плътни торби за боклук;
облекло, което приляга плътно към тялото и покрива кожата;
очила;
респиратор.

Ръчният процес на къртене на баня е много трудоемък и не всички плочки могат да бъдат демонтирани по този начин. Стенните плочки в баня все още могат да бъдат премахнати ръчно без проблеми, но подовите плочки трудно могат да бъдат изкъртени по този начин.

къртене на плочки в баня със собствените си ръце

Технология за къртене на плочки в баня

Технологията на процеса е както следва:

1. На първо място, навлажняваме шевовете между плочките и, ако е възможно, почистваме фугиращата смес колкото е възможно повече.

2. Всъщност няма значение откъде ще започнете.

3. Длетото се вкарва в шевовете между плочките и с помощта на удари с чук "отлепете" плочките една по една.

4. Ако облицовката е извършена по безшевен метод, тогава процесът е малко по-сложен. В този случай длетото се поставя в центъра на продукта и се удря върху него, като по този начин разделя елемента на две части.

къртене на плочки в баня със чук

Защо има нужда от къртач при къртене на плочки в баня

Що се отнася до подовите плочки, понякога е възможно да се премахнат ръчно, но в много редки случаи. Обикновено на пода се използва специално лепило за плочки с повишена твърдост. Освен това на пода дебелината на лепилото е много по-голяма, отколкото на стените. Затова задължително трябва къртач за лесен начин къртене на плочки.

Затова един от най-често срещаните методи за къртене е използването на къртач. За да направите това, върху инструмента е фиксирано специално острие, с което всеки елемент е прикрепен поотделно.

къртене на плочки в баня със къртач
Именно къртач е основният инструмент за къртене на плочки в баня. Често може да се сблъскате с проблема, че при къртенето на старата плочка самата плочка се отстранява и старото лепило за плочки остава на повърхността на пода или стената.

Това се дължи на повишената адхезия на лепилото за плочки, което плътно „расте" към пода и стените. Има ситуации, когато дори къртач не успява да отстрани лепилото. В този случай има два начина - или натрошете лепилото за плочки с лост, чук, всякакви импровизирани средства, или оставете старото лепило и поставете нова плочка върху него.

На пода е по-лесно - върху старото лепило можете да излеете саморазливна настилка и по този начин да изравните пода.

къртене на плочки със къртач
Старата съветска керамика не може да бъде премахната дори с къртач
В къщи и апартаменти, където ремонтът е извършен последно в съветско време, работниците могат да се сблъскат с проблема, че плочките не могат да бъдат изкъртени дори със специализиран инструмент.

Факт е, че по-рано се произвеждат подови плочки, които имат повишени якостни характеристики, а за полагането му майстори омесват много силен хоросан. В тази връзка има трудности при къртенето както на покритието, така и на лепилото.

Какво да правим в тази ситуация? Можете да опитате да се справите с помощта на лост и чук, чиито удари се прилагат в цялото пространство, където са положени плочките.

По време на такива манипулации основното е да разрушите целостта на покритието и едва след това да опитате да включите къртач.

къртене на плочки със къртач и чук
Възможно ли е да не се премахва старата плочка, ако не може да се премахне?
Има вариант за полагането на "плочки върху плочки". Това не е най-добрият вариант, но ако старата плочка абсолютно не иска да бъде премахната, тогава ще трябва да използвате подобно решение.