Как да направите ремонт в банята със собствените си ръце

Най-лесно и най-бързо
Ремонт на баня винаги започва се с къртене на баня. Но да вървим по ред.

Къртене на баня

Къртене на баня в София
Къртене на баня
Първо тряьва да направите къртене на баня. Защо? Защото ремонтът на банята отдавна е част от нашите планове, тъй като последният път беше направен преди 15 години. През това време банята пожълтя, канализационните тръби се запушиха, плочките започнаха да падат, водопроводът беше покрит с незаличимо покритие. Затова спестихме пари, преброихме количеството материал, събрахме сили и започнахме да ремонтираме.

Въпреки това, всичко е на първо място. Първо се обърнахме към специалисти по ремонта. Нашата баня се намира в апартамент в къща, построена в епохата на Хрушчов, когато партията и правителството бяха изправени пред задачата бързо да презаселят съветските граждани.

Следователно никой не се интересуваше от комфорта, основното беше да се даде на хората много жилища, по-скромни и по-малки. Например нашата баня, заедно с тоалетната, е с размери 1,5 на 1,8 м. И за ремонта на тази малка площ местни майстори поискаха сума, която трудно можеше да се побере в главите ни.

Разбира се, те също могат да бъдат разбрани. Няма работа в провинциите (а именно там, където се намира къщата от епохата на Хрушчов), така че хората, които не са напуснали да защитят столицата и знаят как да направят поне нещо, се заеха с ремонта на апартаменти и частни къщи. И тъй като има малко такива хора, търсенето на техните услуги е голямо.

Цените скочиха до небето, така че дори за къртене на баня и ремонт на малка баня искат големи пари, според стандартите на същата провинция. Сякаш Кремълският дворец ще бъде реставриран. И качеството на работа оставя много да се желае.Дори нашите узбекски приятели вече не искат да получават награда, за която преди няколко години бяха готови да работят усилено от сутрин до вечер.

Като цяло, след като преценихме обема и спецификата на предстоящата работа, решихме да извършим ремонта сами. И парите, които биха могли да отидат за заплащане на работниците, ще похарчим за дъски и ще направим люлеещи се порти в дачата и дори за декоративна ограда от тръстика. В тази статия ще ви разкажем подробно как направихме ремонта, като приложим много снимки. И първо изкъртихме цялата баня. Правихме къртене на плочки,т къртене на бетон и къртене на замазка.

Ремонт на баня самостоятелно. Как?

Ремонт на баня
Ремонт на баня
Първо, нека да определим обхвата на работата. Решихме да направим пълен ремонт със собствените си ръце, като сменихме всичко, което има: вана, тоалетна чиния, мивка, батерия, подови и стенни настилки. Всичко освен ламелния таван, който монтирахме наскоро.

Първо извадете шкафовете и рафтовете, развийте винтовете, на които са се държали, извадете мивката. Като батерия окачихме отопляема релса за кърпи, извита като намотка. Ще го променим и него.

Ако планирате да смените радиаторите, тогава трябва да извършите ремонт през периода от годината, когато в радиаторите няма вода. Внимателно отрежете нагрятата мелница за хавлии.

Сега да счупим плочката. За да направите това, използваме перфоратор с дюза под формата на шпатула.
перфоратор

Внимателно отстранете цялата плочка, опитвайки се да не я повредите. Може да бъде полезно например за подобряване на лятна вила.

Водоснабдяването на банята се извършваше чрез полипропиленови тръби. Да спрем крана и да демонтираме целия тръбопровод заедно със смесителя. За да имаме водоснабдяване, ще прикрепим гъвкав маркуч към крана и ще го използваме по време на ремонта със собствените си ръце.

Под тавана има вентилационен прозорец, в който е монтиран вентилатор и свързан към електричество. Под него има още един вход към вентилационната шахта, където е поставена тенекиена кутия, идваща от кухнята.

Ето как съветските инженери проектират апартаменти - кухнята се вентилира през банята. Друг архитектурен шедьовър е прозорецът между кухнята и банята.
Ремонт на баня
Ремонт на баня в София

Демонтаж на ВиК в Баня

В някои апартаменти тя е оцеляла и до днес. Вероятно са го направили, за да можете да вземете душ и да проследите приготвянето на вечерята. Внимателно демонтирайте тенекиената кутия с вентилатора.

Следващата по ред е ваната. Изключваме го от канализацията и го изваждаме от стаята.

Под него е положена отоплителна тръба, която отива към кухнята, към нея е свързана нагревателна релса за хавлии. Нека оставим парче с такава дължина, че да можем да отрежем конеца, отрежете останалата част с мелница. Нарязваме конеца с половин инчова лерка.

Канализацията положена в банята е в експлоатация от построяването на къщата. Изработена е от чугун. Внимателно, с помощта на малък чук, избийте тръбите от входа на канализационния щранг.
Демонтаж на ВиК в баня
Счупиха се, погледнаха, бяха ужасени - бяха напълно опаковани. Как водата е напуснала кухненската мивка, остава загадка.

Последен демонтира тоалетната. Той беше свързан с чугунено коляно, което се вкарва в канализационния щранг. За да извадя това коляно - трябваше да страдам. Правили са го и преди. Но все още няма прием срещу чук и скрап. Просто почукайте внимателно по коляното, чугунът е крехък материал. Почукано, усукано - извадено.

Подът беше покрит с керамични плочки. По време на ремонта също го демонтирахме с къртач, като почистихме пода до циментова замазка.

Половината от ремонта на банята „направи си сам" е завършен.