Процесът на къртене на подпрозорец и демонтаж на дограма

Тази статия е за вас, ако искате нова дограма в своят апартамент
В някои случаи процесът на къртене, демонтаж и монтаж на подпрозорец и дограма може да се извърши самостоятелно. Това важи особено за онези ситуации, при които дейностите не са свързани с пълна подмяна на прозоречните конструкции.

Въпреки това, преди да пристъпите директно към самата работа, се препоръчва при всякакви обстоятелства да се консултирате със специалист, който трябва да потвърди възможността за демонтаж. В противен случай съществува риск от нарушаване на плътността на блоковете на прозорците и свързващата структура.

демонтаж на дограма

В какви ситуации може да се наложи демонтаж на дограма и прозорци.

Тъй като в повечето случаи подмяната на дограма на прозореца се извършва едновременно с инсталирането на нови прозорци, случаите на отделна инсталация не са толкова чести.

По принцип такива събития се извършват, когато старият конструктивен елемент е станал неизползваем или в ситуация, при която монтажният екип е завършил монтажа на подпрозорец и е решено да се монтират дограма на прозореца по време на предстоящите ремонтни дейности. За повече информация относно случаите на индивидуална замяна, прочетете за това специална статия в нашия блог.

демонтаж нам тара дограма и прозорци

Процесът на демонтаж на дограма на прозореца

Демонтажът на подпрозоречнито пространство, както и на прозорците, може да се извърши със или без консервация. Това се отнася в по-голяма степен за моделите от дърво, камък и бетон. Ако е избран вариантът със запазване, тогава трябва да сте подготвени за факта, че стените ще пострадат значително. В тези случаи пространството около краищата на прозоречните пространства, доведени до стените, се почиства от замръзнали строителни смеси, след което самото платно се отстранява внимателно и бавно от отвора с помощта на стойка.

Въпреки това, когато сменяте дървени и каменни прозоречни дограми, по-често те все още избират опцията, без да спестяват. Този метод изисква рязане на дървен лист с ножовка или разбиване на бетон или камък с чук и след това внимателно отстраняване на фрагментите отново с помощта на монтаж. Понякога се изисква шлифовъчна машина за рязане на армировката, която свързва бетонния дограма на прозореца отвътре.
къртене на подпрозоречно пространство
Тъй като напоследък най-често се подменя пластмасовия дограма на прозореца, нейното демонтиране трябва да се разгледа по-подробно:

1. Под платното внимателно отстранете мазилката или шпакловката, която е използвана за запечатване на фугите.

2.Внимателно отрежете втвърдената монтажна пяна.

3. Ако фугата между рамката и перваза на прозореца е запечатана със силикон, тогава е препоръчително също да изрежете шева с нож за линолеум или шпатула.


4.Като накланяте и люлеете дограма на прозореца, бавно дръпнете платното към себе си.

5. Почистете строителните отпадъци от мястото на монтаж на новата дограма на прозореца.

В някои случаи е необходимо внимателно да се отстрани слой шпакловка или мазилка около краищата на перваза на прозореца, навит върху стените. Въпреки това, мрежата най-често се премахва без тази операция, тъй като се задържа на място с други средства.

къртене на стари прозореца
Демонтажът на някои каменни, бетонни и дървени дограми понякога е възможен само заедно с прозореца. Това се дължи на индивидуалните характеристики на дизайна и методите на монтаж. Тази възможност винаги трябва да се взема предвид, когато се планира събитие за подмяна, тъй като в някои случаи може да се наложи пълна подмяна на прозореца.