Как се къртят бетон и стоманобетон

Какви начини съществуват днес за къртене на стоманобетон
В случай, че се наложи разрушаване на стоманобетонни конструкции, трябва да се има предвид, че има няколко общи технологии за къртене. Да, ако искате да използвате услугите на професионалисти, посетете нашата страница къртене на бетон.

Основно се делят на шокови и ненапрегнати.

Средства за къртене на бетон и техните характеристики

къртач за къртене на бетон
Средства за къртене на бетон
Методът без удар включва използването на различни хидравлични механизми. Те са в състояние да направят дупки в монолитни плочи, които отслабват системата, за да улеснят допълнително окончателното къртене.

Най-често тази технология се използва за къреитен на малки обеми бетон, както в случай на създаване на кухини за полагане на комуникационни пътища или когато е необходимо да се направят отвори или ниши в съществуващи конструкции. Те се извършват с диамантено пробиване, рязане, хидроклин.

Диамантеното пробиване привлича със следните фактори.

Диамантеното пробиване
Диамантеното пробиване
  1. Повишена производителност.
  2. Ниски нива на шум и вибрации.
  3. Точността на получените дупки.
  4. Минимални емисии на вредни вещества в околната среда.

В ежедневието най-често се използват сондажни агрегати със средна мощност, около 3 kW, работещи от мрежата, в които въздухът се използва за охлаждане по време на работа. Рязането се извършва с високоскоростен трион. По-ефективен е при разрушаване на бетон, когато има нужда от създаване на правоъгълни отвори в конструкцията.

Предимствата му при къртене на бетон се определят от следните фактори:

1. Висока скорост на рязане.
2. Чист процес, който се осигурява чрез смесване на генерирания прах, докато работи с влага, охлаждащият диск.
3. Липса на вибрации и динамични натоварвания.
4. Осигуряване на целостта на строителните елементи.
5. Образуването на гладък срез в материала, който не се нуждае от допълнително смилане.
6.Тих и ефективен демонтаж може да се извърши и с хидравличен клин.

За да направите това, първо се пробива дупка с диаметър 100–200 mm в дебелина, в зависимост от конструктивните характеристики на хидроклина.
В получената кухина се подава специална течност, която създава налягане от няколко тона вътре в материала. Бетонът изпитва претоварване на опън, поради което започва да се срутва.

Тази процедура се контролира чрез промяна на налягането на флуида, който е в хидро клиновете.

Предимствата на този метод са очевидни.

Хидроклиновите инсталации се отличават с:

1.Универсалност и компактност.
2.Не се нуждаят от специализиран транспорт и продължителна подготовка за работа.
3.Инсталирани за минути, обемите могат да изпълняват големи и много дълго време.
4.Практичност, която се осигурява от липсата на сложни електронни устройства. 5.Безопасност, която се обяснява с вътрешното разпадане на бетона без фрагментарни отскоци на материала.
6.Безшумен процес.
7.Ниска цена.

Ударните технологии са представени от: полумеханични възли, като ударни чукове;механичен, под формата на топка-жена или хидравличен чук; експлозивен; комбинирани, при които се използват няколко метода.

Къртене на бетон с ударни чукове вече се счита за остарял метод. Те имат малък капацитет и се използват за малки обеми, необходими са мощни компресорни агрегати, което води до значителни разходи.

Работата на тези агрегати се извършва на площи, ограничени от дължината на маркуча. Чуковете имат такива недостатъци като: висок шум и вибрации; значителни физически усилия, които операторът трябва да приложи за работа; невъзможност за механизиране на този процес.

Хидравличните чукове са допълващо оборудване за строителни или пътни машини. Те са единични и двойни. Къртене на стоманобетон с хидравличен чук от първия тип се извършва поради масата на устройството и височината на издигането му.

Двойните агрегати използват течност под високо налягане от главния механизъм за ускорение, така че се считат за по-ефективни.

Оценява се от специалисти за следните ресурси: демонтаж на голяма надморска височина; малко шум; възможност за регулиране на силата и честотата на ударите върху конструкцията в зависимост от нейните характеристики.

Хидравличните чукове успешно заместват инерционните топки-жени, които създават потенциална заплаха на обектите.

Какво определя цената на къртене на бетон?

Цената на къртачни работи, както и строителните работи, се определя от компетентно изготвена оценка, която отчита следните фактори: характеристики на разрушимата конструкция; сложността на процеса и съответните използвани технологии и оборудване; време за изпълнение на поръчката; тарифа. Както и комплексна услуга като кърти чисти извозва.